Kategória: Különféle böjtök

Joe Cross Reboot böjtje - Tapasztalatok

Tavaly tavasszal beszélgettem egy baráti társaságban és szóba került egy film, amit egy Joe Cross nevű fickó forgatott le magáról, amint Amerikát járja és 60 napon keresztül kizárólag zöldségek és gyümölcsök levét fogyasztja. A többség eszetlenségnek tartotta, de a barátnőm másnap átküldte a linket és én is megnéztem a filmet. Meggyőző volt.

Az a típusú ember vagyok, aki sok mindent olvas, sok mindenről. Tehát ismerem általánosságban a szezonális egészséggel foglalkozó cikkeket, no nem a tudományos lapokból, de a női és patika magazinokból igen. Tudom, mit kellene tennem, tudom miken kellene változtatnom, de nincs bennem elég kitartás és akaraterő, hogy hosszútávon ezeket a változásokat kieszközöljem az életemben.
Eltelt 2-3 hónap is talán, míg időről-időre az eszembe jutott ez az ausztrál ember és a dolgok, amikről tőle hallottam. Mondjuk úgy, beletette a bogarat a fülembe. Szeretem a zöldségeket, gyümölcsöket is, még jobban a hasamat, de legjobban az egészségemet szeretném visszaszerezni és megtartani.

Egy júniusi napon a zöldségesnél belém hasított, hogy annyira sok lehetőség hever előttem, miért is ne vágjak bele egy próba hétbe?! Egyedül élek, mást nem zavarok a szeszélyeimmel, a hűtőm meg épp kong az ürességtől. Azon nyomban be is vásároltam, alig bírtam hazavinni a sok almát, körtét, narancsot, répát, paradicsomot, cukkinit, uborkát, stb. A konyhaszekrényem tetején évek óta állt dobozában egy gyümölcscentrifuga, leporoltam gyorsan. Kb. kétszer használtam életemben, macerásnak éreztem, hogy egy pohár narancslé előállítása után ennyit mosogassak...

Másnap hétvége volt, reggel neki is kezdtem. Az egész dzsúz böjt optimizmussal töltött el.
Ez körülbelül addig tartott, míg el nem készítettem az első levem. Elég gusztustalannak hatott és a konyhaszekrény olyan volt a sok héjtól, magtól, trutyitól, mint amit összehánytak. :)
Megkóstoltam és ihatónak találtam, bár azért messze elmaradt az ízvilága a finom gyümölcslevekétől, lévén volt benne jócskán zöldség is.
Bőven maradt a léből, miután a délelőttöm a konyha kitakarításával telt, hamar meg is éheztem. Már nem voltam olyan optimista és lelkes sem, kortyolgattam a zöldes levet és hergeltem magam, hogy igenis, meg tudom csinálni!
Délután inkább elmentem otthonról a barátnőmhöz, elmesélni neki mibe fogtam és szigorúan ásványvizet kértem a mesém mellé.
Vacsoraidőre tértem csak haza, lötty, tisztálkodás, ágy. Hamar elnyomott az álom, szerencsém volt.

Másnap reggel kopogó szemekkel ébredtem és morcosan a kávé megvonásától. Ráadásul neki kellett állnom levet gyártani. Külső szemlélőnek ez könnyűnek tűnhet, de mivel itt nem egy pohárnyi mennyiségekről beszélünk és nem csak lédús gyümölcsökről, hanem kevésbé nagy nedvességtartalmú zöldségeket is meg kell hámozni, fel kell darabolni és bele kell szuszakolni a gépbe, az egész sokkal több időbe telik.
Előállítottam a reggelire és az ebédre szánt levet, délutánra pedig beterveztem egy olyan nagy facsarást, ami hétfőre is elég levet ad majd nekem.

Ezen a napon nagyon kínzott az éhség. Mivel vasárnap volt, nehezebb is volt elfoglalnom magam, de értelmes ember lévén pont ebben láttam a megoldást. Reggeltől estig tettem-vettem, telefonáltam, takarítottam, pakoltam, sok vizet ittam, aztán 2 órán át facsartam... Üvegekbe töltve eltettem másnapra az adagokat. A munkahelyemen nem volt nehéz, számítógéppel dolgozom, rengeteg feladatom volt, elrohant a nap. A kávéillat és az éhség gyötört, de kibírtam.

Ahogy a negyedik, ötödik, hatodik és hetedik napot is. Keddre ugyanis elmúlt az éhségem és némileg energikusabbá váltam. Továbbra is sokat dolgoztam, hazafelé végigmustráltam a zöldséges kínálatát és mindenfélét kipróbáltam facsarva. Volt egy két olyan próbálkozás, ami után ki kellett öntenem a végeredményt, de azért nagyjából emberi fogyasztásra alkalmas dzsúzokat készítettem. :)

Az egy hét alatt 5 kilót fogytam (87 kilóval kezdtem). Igazából a módszerben egyetlen hibát találtam, az is csak számomra az: Cross zöld löttye nekem ihatatlan, mint minden, amibe gyömbért tettem.
Minden egyébben igaza volt.

A böjt utáni héten nagyon lassan tértem vissza a szilárd étkezéshez. Első hétfőn például még csak egy almát ettem és dzsúzt ittam. Aztán lassan ettem főtt zöldségeket, levest, joghurtokat is.
Húst nagyon sokáig nem kívántam, sőt azóta is kevesebbet eszem. Zöldségekből viszont többet. Sokkal többet. Ez az egy hét változtatott rajtam. Kívül és belül is. Azóta jobban odafigyelek - ahogy Cross mondja -, mit teszek a számba. :)

Idén nyáron újra belevágok, talán hosszabb időre is.

Nézzétek meg ti is! Érdemes! A film címe: Kövér, beteg és majdnem halott, a YouTube-on bárki számára elérhető, magyar feliratozással is:


(A cikket beküldte: tooyoung)Tavaszi böjt
A tavasszal együtt mi is változni, szépülni, fiatalodni szeretnénk! Kiváló lehetőséget nyújt erre az ésszerű böjtölés, amelytől egészségesebb fogyókúra talán nem is létezik. Ráadásul általa megfiatalodik a test, a lélek és a szellem is. Kiválóan alkalmas... »

Béky László természetgyógyásztól kaptuk :))
Véleményem szerint ez a diéta inkább a 90 napos-hoz hasonlít. Ebben az étrendben is meghatározott sorrendben (napokon)fogyasztahtjuk a különböző étkeket. A természetgyóygász tanácsa, hogy a kívánt testsúly alá menjünk 2-3 kilóval, mert az étrend befejezése után... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.