Kategória: További fogyókúrás cikkek

Harc a túlsúly ellen

Minden kornak megvoltak a maga divatos diétás módszerei, az utóbbi évtizedekben azonban napvilágra kerültek olyan tudományos eredmények, melyek tükrében már az egyes módszerek negatív hatásait is mérlegelni kell. Számtalan tévhit él a köztudatban, melyek nem csak hátráltatják a fogyókúra eredményességét, de időnként többet ártanak, mint amennyi hasznot hoznak.

Alapvető problémaként figyelhető meg az a tény, hogy sokan koruk, és szervezetük állapotát figyelmen kívül hagyják, amikor úgy döntenek, belevágnak egy újabb fogyókúrába. A diéták többsége sajnos nem fordít kellő figyelmet arra, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok kellő mennyiségben előforduljanak a meghatározott étrendben, s ez a test egyensúlyának felborulásához vezethet.

A túlsúly következményei

Az elhízás nem csak esztétikai kérdés, a szervezet egyensúlyát is könnyen felboríthatja. Az ideális testsúly mindenkinél más és más, az erősebb csontozatúak, illetve nagyobb izomzattal rendelkező emberek akkor is magasabb súllyal rendelkeznek, ha valójában nem küzdenek túlsúllyal. Önmagában a kisebb mértékű túlsúly nem okoz problémát, ha valaki sportol és egészségesen él. A mozgásszegény életmód, és a számtalan plusz kiló azonban szív- és érrendszeri problémákhoz, illetve diabéteszhez vezethet.

Tévhitek a fogyókúrával kapcsolatban

Napjainkban számtalan könyv jelenik meg ebben a témában, s a reklámoknak köszönhetően előbb-utóbb népszerűvé is válnak. Többségük azonban nem jelent hosszú távon segítséget, főként, ha valaki nem derít fényt elhízásának okára. Sok esetben pajzsmirigy - vagy hormonális problémák állnak a háttérben, melyeket a diéta nem állít helyre, így eredménytelen lesz. Akkor érdemes elkezdeni a fogyókúrát, ha kizárható, hogy valamely betegség okozza a túlsúlyt.
Általános tévhit, hogy bárki, nyugodtan elkezdhet egy diétát. A legegyszerűbb fogyókúrás módszer is problémát okozhat, ha valaki kísérletezik saját testével anélkül, hogy tisztában lenne annak állapotával, igényeivel. Minden diéta előtt célszerű kikérni a háziorvos tanácsát, így elkerülhető a csalódás.
Ha valaki nem küzd egyetlen problémával sem, már csak az a kérdés, melyik diétát válassza. Sokan úgy gondolják a koplalással hamar lefogyhatnak, pedig a szervezet először szénhidrát tartalékát emészti el, csak ezután következnek a zsírtartalékok. A koplalás nem eredményez nagy súlyvesztést -főleg nem hosszútávra- azonban számtalan életfunkciót tönkretehet.
Nem egy diéta alapja volt korábban az ételadagok csökkentése, azonban ma már tudjuk, hogy ez sem vezet eredményre. Nem csak a táplálék mennyiségét, de annak minőségét is meg kell változtatni. A túl gyors fogyás is hátrányos lehet hosszú távon, hiszen a kilók gyors leadása a bőr megereszkedéséhez, az izmok leépüléséhez, teljes elgyengüléshez, illetve depresszív állapothoz is vezethet.
A diéta, vagy éppen a testmozgás önmagában nem elegendő a fogyáshoz. Arányosan kell alkalmazni a két módszert, hiszen a túlzásba vitt evést szinte lehetetlen elegendő mozgással kompenzálni.

Tippek a helyes fogyókúrához:

Nem érdemes nap mint nap mérlegre állni, hiszen a néhány grammos fogyás a sikertelenség érzetét keltheti. Ellenben a hetente mért, látványosabb fogyás erőt ad a diéta folytatásához.
Listát kell vezetni az elért eredményről, mely látványosan mutatja az elért eredményeket, s nyomon követhetővé teszi a fogyás ütemét és mértékét.
A lassú, nyugodt evés nem csak a gyomrot kíméli, de az éhségérzetet is jobban csökkenti.
Ügyelni kell a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag fogyasztásra.
Az evést helyettesíteni lehet valamilyen hasznos pótcselekvéssel, például néhány egyszerű tornagyakorlattal.
Nem érdemes hirtelen belekezdeni egy fogyókúrába, hiszen testünk nem egy gép, mellyel tetszés szerint kísérletezhetünk. Precíz folyamatainak kényes egyensúlyát könnyen felboríthatja a hirtelen beiktatott életmódváltás. A lerakódott kilók eltüntetése egy hosszas folyamat, s teljes életmódváltást igényel.

Megjelent partnerportálunk a CsaládiNet hozzájárulásával.


Fogyjunk gyorsan, könnyen
A fogyókúra egy hétig tart, utána azonnal meg kell ismételni. Fontos, hogy a diétát pontosan tartsuk be, a legkisebb vétkezés sem megengedett. Ha erre ügyelünk, két hét alatt garantáltan le lehet adni 6-7 kilót! »

Monoton diéta
Valamikor nagyon régen már csináltam, akkor biztos, hogy fogytam tőle csak bírja ki az ember. Mint a neve is mutatja, kissé monoton, minden nap mást kell enni, a megadott mennyiségben Hajrá mindenkinek!!! »
Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.