Kategória: Az Atkins diéta

A Csodafogyókúra, vagy az egészség?

Ebben a cikkben a csodafogyókúrák hátrányait és az egészségre való ártalmait helyeztem nagyító alá. Érdemes elolvasni mielőtt elhatároznák Magukat a divatdiéták mellett. A felelősségteljes döntéshez mérlegelni kell, és figyelembe venni az esetleges következményeket, melyek olykor maradandóak is.

A nők 80%-a elégedetlen külsejével, legtöbbször a testével. Gondolom Ti is voltatok már úgy, hogy szerettetek volna pár kilótól gyorsan és viszonylag egyszerűen megszabadulni, ezért pár napos villámdiéták után néztetek. Itt szeretném nagyvonalakban vázolni, hogy talán mégsem a legjobb döntések ezek a csoda diéták.
Mivel mindenkinek másképp működik a szervezet ezért hosszú távú megoldást, nem jelentenek, rosszabb esetben semmilyet sem. Legjobb lenne ilyenkor dietetikushoz fordulni, hiszen személyre szabott, koplalásmentes diétát állít össze. Ennek köszönhetően kilók egészség ütemben távoznak, és nem jönnek vissza. Hiszen gyors fogyás akár a bőrünkön is visszafordíthatatlan nyomokat hagy, így érdemes kétszer is meggondolni ér-e ennyit az egész. A másik fontosabb veszélye az anyagcsere lelassulása ill. a vitaminok kevés bevitele súlyos-későbbi- betegségek, kialakulásához vezethet. A mai rohanó világban érthető, hogy minden esetben megpróbáljuk elérni az álomsúlyt a lehető leggyorsabban és legkényelmesebben.
Másrészről elképzelhető, hogy ezek a sokat ígérő diéták esetenként beválnak, viszont a várható negatív következményekkel nem számol senki. A legtöbb diétázó azt tapasztalja, hogy a diéta elteltével viszonylag gyorsan a leadott felesleg dupláját szedi fel vissza. Minden ember más, így személyenként változó a tápanyagigény és az energia-bevitel, amely sok mindentől függ. Fizikai aktivitástól, testsúlytól is.
Az étkezésünket leginkább meghatározó élelmiszercsoport a piramis alján található. Szükségletünk felét-egyharmadát fedezik a kenyér-, péksütemény-, tészta- és gabonafélék, burgonya, rizs, hüvelyesek (borsó, bab). Energiaigényünk legnagyobb részét keményítő bontásából nyerjük.
Ha már mindenképpen arra adjuk a fejünket, hogy a divatdiéták közül választunk egyet, akkor legjobb lesz, ha a dolgok mélyére nézünk. Majdnem mindegyik módszer sántít valamiben, ugyanis legtöbbjüknek semmiféle tudományos alapja nincsen és nemhogy nem egészséges, még ártalmas is egészségünkre.
És most jöjjön némi kis kritika (röviden)…


Atkins diéta:

A néhai Robert Atkins fogyókúrás módszerének alapszabálya lényegében annyi, hogy az étrendben nagy mennyiségű fehérje, viszont annál kevesebb szénhidrát szerepelhet. Ebből következik, hogy az Atkins-hívek búcsút mondanak a kenyérnek, tésztának, krumplinak, rizsnek, sőt a tejnek és a gyümölcsök többségének is, miközben szalonnával eszik a csirkemájat és tojással a marhahúst. Az Atkins diétánál első kellemetlenségek már néhány napon belül jelentkeznek, kínzó székrekedés és rossz szagú lehelet formájában. Itt van mindjárt a csontritkulás kockázata: a magas fehérjebevitel hatására egyfelől megnő a vizelettel kiürülő kalcium mennyisége. Hasonlóan nagy a szívbetegségek kialakulásának esélye is. A fehérjében, gazdag diétában ugyanis rendkívül sok koleszterin és telített zsírsav található, amelyek elősegítik az érelmeszesedés, és ezzel a szívinfarktus kialakulását. A diétázó nem jut hozzá a szükséges sejtvédő hatású antioxidánsokhoz sem, ami a szívbajokon kívül a vastag- és végbélrák kockázatát is megnöveli.

Vércsoportdiéta:

Meglehetősen egyoldalú táplálkozást, fontos táplálékféleségek mellőzését javasolja. Ez pedig táplálkozási eredetű hiányállapotok, illetve egyes kórállapotok, kialakulását vonhatja maga után

90 napos diéta:

A szétválasztásos étrend tudományosan nem megalapozott. A diétázók zöme hölgy, és a fogyás sem kedvezően hat a csontokra, egy igen veszélyes, ártalmas gyakorlat. Teljességgel egyhangú diéta

Egyoldalú és szélsőséges diéták:

Egyoldalú diéták, pl. káposztaleves-kúra, krumplidiéta, főtt tojás kúra,– alkalmazása tehát egyoldalú, egészségtelen étrendet eredményez, az elégtelen tápanyagbevitel következtében komoly betegségek és hiánytünetek léphetnek fel. A szénhidrátszegény diétának, (pl. atkins, south beach, zóna diéta, hollywoodi diétának is megvannak a maga hátrányai, pl. vesekőképződés, csontritkulás, ízületi betegségek, májkárosodás és magas vérzsírszint.

A gyors és látványos fogyást ígérő kúrák egészségünket fenyegetik. Következményük legtöbbször a gyors súlyvisszaszedés, továbbá egyes diéták már rövid idő alatt képesek kóros állapotokat, vitaminhiányt vagy túladagolást okozni. Ezért célszerű először végiggondolni, hogy belevágjunk-e ezekbe, a szélsőséges diétákba vagy sem, és hogy megérné-e, hogy egy számmal kisebb ruhába bújhassunk, hogy egészségünk akár maradandóan károsodhat. Hosszú távon célszerűbb életmódot változtatni és annak segítségével, ugyan lassabban, de elérni a tartós álomsúlyt.
Így a cikk végén talán azt tanácsolhatom, hogy még egyszer gondolják jól át mit vállalnak alakjukért cserébe.

Jó egészséget!

Fruzsina
(A cikket beküldte: fruzsonka)Elkezdem!
Már nagyon sokszor elhatároztam, hogy na, most akkor lefogyok. De most tényleg megteszem. De először kezdjük az elején, ott, hogy hogyan lettem több mint 100 kiló. Szeptemberben meg arról fogok cikket írni, hogy megcsináltam, elértem a 75 kg-ot. »

Kangoo Jumps - legyél te is kenguru!
Kevesen tudják, de a Kangoo Jumps nagyon sok mindenre jó és szinte minden korosztálynak megfelelő mozgásforma. Amellett, hogy rendkívül szórakoztató, fogyaszt és rengeteg pozitív hatása van az egészségre is. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.