Kategória: Sport és mozgás

Zsírégetés 1. rész

A zsírégetés az, amit egyszerűen senki nem kerülhet ki, aki változtatni akar a testén.
Akár fogyni akarunk, akár alakot formálni, izmosodni, a nem kívánt párnácskák ellen mindenképp fel kell venni a harcot.


Nem tudom, hogy csak eddig nem figyeltem-e ezekre, vagy tényleg most szaporodtak így meg, de az utóbbi időben rengeteg zsírégető csodaszerként kikiáltott termék hirdetésével találkoztam. Akár a rádiót kapcsolom be, akár egy gyógyszertár előtt megyek el, akár a villamosmegállóban állok, akár facebookon nézelődöm, biztos, hogy belebotlok egybe. Hatalmas pénzek vannak ebben, mert az emberek nem a terméket veszik meg, hanem a reményt: egy szebb külső reményét, ami jóval többet ér számukra. A cégek pedig ezt szépen kihasználják (miért ne tennék?). Az emberek többsége alapvetően lusta, és ha kínálnak számára egy olyan csodaterméket – pláne csodakezelést –, amitől (ahogy ők gondolják) a megszokott életvitelüket folytatva fogják elérni álmaik külsejét, azonnal ráharapnak.
Hiába van ezekre többnyire ráírva, hogy nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást és mozgást. „Kit érdekel? A semminél biztos jobb."

A lényeg tehát, hogy ne higgyünk semminek, ami le akar beszélni az edzésről és a diétáról. A különböző csodakezelések és csodatermékek lehet, hogy valóban hatásosak, de ezek csak kiegészítőként működnek egy tiszta diétából és rendszeres edzésből álló életvitel mellett. Meggyorsíthatják a testben lezajló folyamatokat és rádobhatnak egy kicsit az eredményre.

De ha nem tesszük bele, amit magunktól bele tudunk tenni, akkor ennyi erővel az ablakon is dobálhatnánk kifelé a pénzt.

Tehát a legfontosabb: a diéta és az edzés!

Diéta

A fogyás abból következik be, hogy kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk. Hogy ezek számokban kifejezve mekkora mennyiségeket takarnak, annak a kiszámolásához találhatunk az interneten egész egyszerű képleteket. Nem csak a kalóriákra kell ugyanakkor figyelni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy azok a kalóriák milyen élelmiszerekből kerülnek a testünkbe. Olyan dolgokat kell ennünk, amik hasznosak és értékesek a szervezet számára.
Nagyon fontos a folyadékfogyasztás. Ha eddig nem ittunk meg naponta 3-4 liter vizet, akkor ezután tegyük meg! Ha nagyobb mennyiséget iszunk, akkor könnyen le fogunk dobni néhány plusz kilót és centit már az első időszakban. Igen, a kezdeti súlycsökkenés sajnos nem zsírvesztés, hanem víz, de azért ennek is örülünk.

Mozgás

Zsírégetőnek számítanak azok az edzések, ahol hosszabb időn keresztül ritmusosan végzünk egy bizonyos mozgásfajtát, ami gyakorlatilag az egész testet igénybe veszi. A mozgás közben megemelkedik a pulzus, szaporább lesz a légzés. Heti 3-4 alkalommal, minimum 20 percet és maximum egy órát végezve már szép eredményeket lehet elérni.
Az időre és az alkalomra is térjünk ki egy kicsit! Az edzőterembe járó csajok többsége igazi Cardio Queen – 80%-uk csak a kardió gépeket célozza meg, de azt olyan szinten, hogy mikor bemegyek a terembe, ő fut, 40 perc múlva tapos, és mikor további 40 perc múlva megyek haza, biciklizik. Senkinek, de még a versenyzőknek sincs szüksége napi 3 óra zsírégető edzésre. Egyszerre egy óra bőven elegendő, ha egyenletes pulzussal csináljuk, intervall-edzésnél pedig már 20-25 perc is elegendő.

A kardió legyen az edzés végén, és ilyenkor ne csináljunk belőle többet 30 percnél. Az izmok edzéséhez ugyanis szükség van a szénhidrátokra, amiket ha előtte kardiózunk, felhasználunk. (És 45 perc kardió az egyéb edzés előtt nem bemelegítés, a bemelegítés kb. 10-15 perc.) Kitűnő alkalom közepes intenzitású (aerob) edzéshez még a reggeli időpont, amikor üres a gyomrunk. Más edzésformát viszont sose végezzünk éhgyomorra!

A kardiózás előnyei:
erősíti a szívizmokat,
az edzés során a test endorfint termel, aminek köszönhetően jobb lesz a kedvünk és a közérzetünk, nem csak az edzés során, de utána is, még órákra megnövekszik a szervezet energiafelhasználása, vagyis több kalóriát fogunk elégetni,
segít levezetni a feszültséget,
csökkenti a szívroham és a stroke veszélyét.

Tehát, hetente minimum 3x20 perc kardió edzés közepes intenzitással! (Kicsit lihegősen de még beszélni tudósan.)

(Folytatjuk)

Szerző: Földes Gyöngyi
Megjelent partneroldalunk, a Netbarátnő hozzájárulásával.
(A cikket beküldte: netbarátnő)Legyen szexi hasad 6 hét alatt!
A hassal az a baj, hogy állandóan szem előtt van. Valljuk be: a nagykabátot kivéve szinte minden ruhadarab sejteti, vagy láttatja: itt bizony pocak van... Aki nem a kockásításra hajt, az is szereti, ha lapos a hasa. És mennyivel egyszerűbb nyáron trikóba-naciba... »

Almanapok – Ötletek és eredmények
Három almanap alatt 4 kg-ot fogytam. Ennek a tapasztalatát szeretném megosztani másokkal, biztatásul. Közben alkalmazható apró praktikákról is írtam benne, amitől könnyebb lesz annak, aki rászánja magát. Nem tudom, jó helyre küldtem-e be, de új vagyok, és még... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.