Kategória: Más diéták

Változatos, személyre szabható diéta

Nekem személy szerint mindig az volt a gondom az egyes diétákkal, hogy túlságosan nagy korlátokat szabnak a táplálkozásban. Megtiltják az egyes táplálékok fogyasztását, és itt alapvető tápanyagokra gondolok, mint szénhidrátok vagy éppen a zsírok, egyes diétákban még a gyümölcsök is ide tartoznak. A másik problémám velük, hogy nem adnak meg konkrét adagokat, ha viszont teljes kötött étrendet kapok, akkor nem biztos, hogy van lehetőségem azokat az ételeket megvenni, megfőzni, vagy egyszerűen csak nem szeretem.

Egy olyan diétát szeretnék leírni, amelyben megtalálható minden olyan tápanyag, amire a szervezetnek szüksége van, meg lehet tanulni általa a helyes táplálkozást, a helyes adagokat és néha egy kis bűnözést is megenged.

A diéta alapelve:
Először ki kell számolni az egyéni alapanyagcserét, ami nőknél általában 1200 kcal/nap a férfiaknál pedig 1500 kcal/nap. Persze ez egyénenként eltérő lehet attól függően, hogy milyen fizikai tevékenységet végez, illetve milyen magas az illető. Ennél a kalória-bevitelnél olyan 0,5-1 kg fogyás várható hetente.
Különböző csoportokra vannak osztva az élelmiszerek: gyümölcsök, zöldségek, szénhidrátok, állati fehérjék, olajok/magvak/zsírok, tejtermékek, mártások/öntetek és élvezeti termékek. Meg van adva, hogy milyen élelmiszerek tartoznak az egyes csoportokba, és hogy mennyi számít 1 adagnak.

Egy nap elfogyasztható mennyiség (1200 kcal/nap) :

- 2 adag gyümölcs (átlagosan 60 kcal)
- a zöldségekből nincs korlátozás (mivel olyan alacsony a kalóriatartalmuk, hogy a szervezet több kcal-t használ fel az elégetésük során, mint amennyit tartalmaznak)
- 1 adag tejtermék (átlagosan 100 kcal)
- 1 adag állati fehérje (átlagosan 195 kcal)
- 4 adag szénhidrát (átlagosan 125 kcal)
- 1 adag mártás/öntet (átlagosan 50 kcal)
- 2 adag olajok/magvak/zsír (átlagosan 35 kcal)
Ezek összesen kb. 1035 kcal-t tesznek ki.

Ajánlatos ezt a mennyiséget napi öt adagra felosztani, mert így folyamatosan szinten lehet tartani az anyagcserét, és elkerülhetők az éhségrohamok.
Plusz van hetente 13 szabadon felhasználható egység, amit egyben vagy szétosztva is meg lehet enni. Egy ilyen egység 50 kcal. A megengedett egységek számát nem szabad átlépni, illetve a fel nem használt egységeket nem lehet átvinni a következő hétre.

Elöljáróban az élelmiszerlistából:

- Gyümölcsök pl.: alma, barack, banán, dinnye, cseresznye, szőlő stb.
- Zöldségek pl.: gyakorlatilag minden, kivéve a csemegekukorica, avokádó, borsó és lencse.
- Olajok/magvak/zsírok pl.: vaj, margarin, olívaolaj, dió stb.
- Szénhidrátok pl.: tészta, rizs, burgonya, müzli, kenyérfélék stb.
- Tejtermékek pl.: tej, joghurt, sajt, túró stb.
- Állati fehérjék pl.: halak, húsok, felvágottak, tojás
- Mártások/öntetek pl.: salátaöntetek, tejszín, tejföl, ketchup, majonéz stb.
- Élvezeti termékek pl.: sütemények, édességek, gyorsételek, alkoholos italok stb.

Nem állítom, hogy könnyű lenne ezt betartani, mert nem az. Szerintem nincs is olyan diéta, ami ne járna áldozattal és lemondással. De végig lehet csinálni, nem olyan drasztikus, és a fogyás is lassabb, mint az egyes villámdiétáknál, viszont sokkal tartósabb! Van a diétának egy súlymegtartó szakasza is, amikor már át lehet térni az eggyel magasabb szintű kalóriatartományba, szóval, aki eddig 1200 kcal-t fogyasztott, annak 1500 kcal-ra, aki pedig 1500 kcal-t fogyasztott, annak pedig 1800-ra.
Remélem, tudtam segíteni azoknak, akik még nem találták meg számukra az ideális diétát.
(A cikket beküldte: Ibcingo)Fogyókúra rugalmasan
A fogyókúra során a testmagasságnak megfelelően beállítjuk az energiaszükségletet. A fogyókúránkhoz kiválasztjuk az ágynyugalomhoz való értéket, amihez hozzáadunk még 100 kalóriát. Ezután kitűzzük a céljainkat és a kiskapukkal élve, rugalmasan állunk át egy egészségesebb életmódra! »

3x5 napos étrend
Folyamatosan 3x meg lehet ismételni. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.