|
Kategória: Déltengeri diéta South Beach diéta általános leírásaEzt a diétát mindenkinek ajánlom. Teljesen humánus, nem bonyolult a betartása és mindent lehet enni, kivéve a káros finomított lisztet és cukrot. Teljesen szénhidrát tudatos táplálkozás és én már több mint egy éve folytatom. Nemsokára le is írom nektek, hogyan lehet ezt megcsinálni. :)g Fogyás déli-parti módra Ha az Atkinsesek reggeli szalonnás rántottáját látván visszafogottan hörögni kezdesz, ugyanakkor szívesen egyetértenél a szénhidráttudatos táplálkozással, akkor valószínűleg a South Beach lesz nálad a nyerő. Kevesebb zsír, kevesebb megkötés, de szinte ugyanaz az eredmény. Ugyan Dr. Arthur Agatston, a diéta atyja váltig hangoztatja, hogy ez nem egy újabb low-carb diéta, valószínűleg ezt pusztán abbéli szándékában teszi, nehogy szülöttjére rásüssék az "olyan, mint az Atkins, csak..." titulust. De mivel a lelkes diétázók általában olvasottak a témában, hamar rájönnek: a South Beach (SBD) végül mégis olyan, mint az Atkins, csak... úgy tűnik, a zsír tekintetében igen ellentétes nézeteket vallanak a diéta-guruk. Nézzük az elejéről. Az alapja ugyanaz, mint az összes szénhidrátszegény-diétának: azon az elven működik, hogy ha a cukros és keményítőtartalmú ételek bekerülnek a véráramba, ezek "megdobják" a vércukorszintet, és sok inzulin kibocsátására ösztönzik a testet, aminek a vége az lesz, hogy még több szénhidrátot kívánunk. Ez egy idő után szénhidrátfüggőséghez vezet, ezért nem képes a legtöbb ember tartósan lefogyni a hagyományos diétákkal. Mint minden lowcarb diéta, az SBD is egy szigorúbb első fázissal indul, hogy ezt a szénhidrátfüggőséget megtörje. A különbség abban van, hogy nem kell a szénhidrátok mennyiségét olyan szigorúan számolni. Az ember választ a fogyasztható ételek közül, és betart néhány szabályt (pl. csak annyit szabad enni, amennyivel jól laksz, egy csipettel sem többet). E fázis neve "Gyors Súlyvesztési Fázis" és dr. Agatston számításai szerint akár 6 kilótól is megszabadulhatunk rögtön kezdésnek. Meglehetősen ismerős ígéretekkel kecsegtet: javuló koleszterin-értékek, az állandó étel utáni sóvárgás megszűnése, a folyamatos fogyás beindítása. Amit szabad enni: zöldségek korlátozott mennyiségben (kivéve répa, borsó, burgonya, fejtett bab), főtt sonka, kanadai bacon (2 szelet), csirkemell bőr nélkül, halak, rákfélék, kagylók, szűzpecsenye, vesepecsenye, borjú, pulyka, tojás, zsírszegény vagy zsírmentes sajtok, mogyoróvaj, mogyoró (20 szem), pekándió (15 fél), pisztácia, diófélék, olíva olaj, repceolaj, fűszerek, és legfeljebb 75 kalóriányi cukormentes édesség (csoki, kakaópor, keménycukor, cukorhelyettesítők) egy nap. Amit biztosan nem szabad: alkohol, pékáru, húsok fent nem említett részei (pl. csirkecomb sem, oldalas végképp nem...), zsíros és penészes sajtok (Eidami, Camambert), gyümölcs, gyümölcslé, gabonapelyhek, tej, tésztafélék, szója, joghurt, rizs. Mindezeket a második fázistól folyamatosan lehet visszaépítgetni az étrendbe, természetesen igen csökkentett mennyiségben. A hangsúly az élelmiszerek glikémiás indexén van (GI), nem annyira a szénhidrátmennyiségen: azokból az ételekből engedhetünk meg többet magunknak, amelyek alacsony GI-vel rendelkeznek, így lassabban kerül be a véráramba a bennük lévő szénhidrát, tehát nem okoznak túlzott inzulinműködést sem rövid, sem hosszú távon. A második fázisban olyan szénhidrátok kerülnek vissza lassan az étrendbe, mint a teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyér és a gyümölcs. Az élelmiszerek glikémiás indexét mutató táblázat itt kezd kissé rongyossá válni, de egy idő után meg lehet tanulni, melyik étel mennyire emeli meg a vércukrot. Akár krumplit, rizst, de még csokit is ehetsz, csak jóval kevesebbet, és egy kicsit másképp, mint régen. Az ilyen szénhidrátokat mindig fehérjével, zsírral kell fogyasztani a diéta során, tehát az esti nassolás abszolút kizárt, viszont egy nagy hekk után egy kocka csoki még elmegy. A fogyás már lassabb, mint az első fázisban, és a cél az, hogy fokozatosan lassuló ütemben tudj fogyni, miközben egyre növeled a szénhidrátbevitelt. Amennyiben annyira abbahagynád a fogyást, hogy még hízol is egy keveset, a szerző visszairányít az első fázishoz egy rövidebb időre, hogy a felszedett felesleget leadd. (Ezen a ponton jöttem rá, miért is van az Atkinsnek négy szakasza: pont ettől a jojózástól kímél meg.) Ez a fázis arra szolgál, hogy – miközben egyre lassabban, de biztosan fogysz – megismerd, miként reagál tested a különböző élelmiszerekre, és mire megszabadultál a feleslegtől, teljes bizonyossággal tudd, hogy az többé nem jön vissza. Feltéve, ha betartod a harmadik fázist. A harmadik fázis pedig életed hátralévő része. Végül is logikus, hogy ha úgy eszel megint, mint a diéta előtt, akkor úgy is fogsz kinézni egy idő múlva, mint a diéta előtt. Ha pedig valamivel úgy fogytál le, hogy közben nem éheztél, nem voltál levert, ingerült, és kiegyensúlyozott étrendet követtél, akkor meglehetős dőreség lenne ezt abbahagyni, nemde? Ráadásul Dr. Agatston szerint eddigre teljesen átalakult a tested működése, és olyan pozitív változásokon ment át, aminek következtében határozottan nőnek az esélyeid arra, hogy életed hátralévő része még nagyon-nagyon sokáig tartson. (A cikket beküldte: kisgé)
|