Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: További fogyókúrás cikkek

Paleolit életmód-avagy az étrend és a testi-lelki egészség kapcsolata

Cikkem arra hivatott, hogy ebben a rohanó világban is felhívja az emberek figyelmét a táplálkozás minőségének fontosságára. Írásom túlnyomó részben tudományos munkákon alapszik.
Olyan emberek művein, mint Loren Cordain (Amerikai tudós, aki a testmozgás és a táplálkozás élettani hatásainak kutatására specializálódott. Az utóbbi 2 évtizedet a paleolit táplálkozással kapcsolatos kutatásokkal töltötte.)
Rob Wolf (biokémikus, a világ vezető táplálkozástudományi szakembereinek egyike.)
Szendi Gábor (Magyarországon a paleolit táplálkozás nagykövete, programozó matematikus, forgatókönyvíró, dramaturg, pszichológus (ELTE), a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének volt tudományos munkatársa, klinikus, a paleolit táplálkozás szakértője.)


Elmondható, hogy a paleolit életmódnak hazánkban is és világszerte is egyre több követője van.
Mind a fogyni vágyók, mind pedig az egészségüket megőrizni, illetve egészségüket visszanyerni vágyók körében.
És ilyenkor szokott az következni, hogy: "- De drága..."

Először is drága a gyógyszer a patikában, nem az egészség.

Személyes tapasztalatból írom, hogy remekül betartható annak is, aki nem gazdag. Nekem vannak anyagi gondjaim, de enni akkor is szoktam, ahogy mindenki más is.

A megszokott dolgok remekül helyettesíthetők.

Az életmód alapelveit alkalmazók, a már bekövetkezett egészségromlás esetén is, igen jelentős állapotjavulásról, esetenként teljes gyógyulásról számolnak be. Loren Cordain szerint ez a diéta csodákra képes, pedig nem tartalmaz egyetlen csodaszert sem, csupán azokat az alapanyagokat, melyekhez az emberi szervezet az évmilliók során alkalmazkodott.
Mindemellett a paleolit táplálkozás mindenkinél beállítja az ideális testsúlyt, maradéktalanul jó közérzet, pszichés kiegyensúlyozottság a "mellékhatása" (Szendi Gábor:Boldogtalanság és evolúció), ezen túlmenően fittség, ideális zsír-izom arány.

Hogy mindezek oka miben keresendő?

Lássuk!
Eredetünk, az emberi faj kialakulása, visszavezethető a korai őseink étrendjében történt sarkalatos változásokhoz, amelynek köszönhetően kifejlődött a nagyméretű és anyagcsere szempontjából aktív agyunk is.
Ily módon az étrend, az antropológia és az emberi eredet kérdése szorosan összefonódnak.

A mezőgazdasági forradalom, valamint a gabonafélék, mint legfőbb élelemforrás elterjedése volt az oka annak, hogy örökre elhagytuk a korábbi vadászó-gyűjtögető életformánkat. Azonban az ember genetikailag úgy alkalmazkodott, hogy azt egye, amit vadászó-gyűjtögető eleink ettek.
A megnövekedett népesség, ipari-technológiai társadalommá fejlődött, amiben most élünk.
Igen, de a génkészletünk nem követte a változó "civilizálódó" életmódot. A paleo diéta az egyetlen étrend, amely illik genetikai felépítésünkhöz. 333 generációval ezelőtt - és, 2, 5 millió évig azt megelőzően - minden emberi lény a földön így táplálkozott. Ezt az étrendet a természet állította össze, a génjeinkhez tervezték.

Nap mint nap zavarnak össze minket egymásnak ellentmondó nagy felfedezések és kusza hírek, amiket tudományos és orvosi tekintélyektől hallhatunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan együnk vagy ne együnk, annak érdekében, hogy lefogyjunk és egészségesek legyünk.
A jó hír az, hogy az elmúlt 25 évben a tudósok és az orvosok világszerte megegyezni látszanak az optimális táplálkozás alapelvében.
Ez részben Dr. S. Boyd Eatonnak köszönhető, aki 1985-ben "Paleolit táplálkozás" címmel, forradalmi tanulmányt publikált. Ez a tanulmány állította a figyelem középpontjába a paleolit táplálkozást a tudósok és orvosok körében. Az étrendre és az egészségre a biológia és az orvostudomány átható, legalapvetőbb fogalmát alkalmazta, ez a természetes kiválasztódás elve.
Egyszerűbben szólva, számos modern étel idegen genetikai felépítésünk számára-ami pedig eredendően meghatározza tápanyagigényünket.

A civilizáció betegséget, kóros elhízást hozott az emberiségre.

A mezőgazdasági forradalom mindössze 10 ezer évvel ezelőtt kezdődött, ez az idő elenyésző ahhoz a 2,5 millió évhez képest, mióta emberi lények élnek a földön.
Szervezetünk még mindig kőkori. A korai európai felfedezők és utazók által leírt vadászó-gyűjtögetők szinte kivétel nélkül egészségesek, fittek, erősek és élettől duzzadók voltak. Mindezt az állítást, a felfedezők írásait, néhány ránk maradt 20. századi orvosi tanulmány is igazolja. Ezt adhatná mindenkinek a paleolit táplálkozás elveinek gyakorlatba történő átültetése.
A Yanomi-indiánok, akik az 1960-70-es évekig nem ismerték a sót, nem ismerték a hipertóniát sem.

Az, hogy az ember felhagyott eredeti táplálkozási szokásaival komoly probléma. Miért?
Nézzünk csak magunkra! Tejesen össze vagyunk kavarodva, túl sokat eszünk, nem a megfelelő ételeket fogyasztjuk és kövérek vagyunk.
Halálozási okok között vezető helyen állnak a szív-és érrendszeri betegségek.
Magas vérnyomás, magas koleszterin szint, cukorbetegség, aknés bőr, csontritkulás és még a daganatos betegségek is... Mindezeket a civilizáció hozta és egyre növeli a betegek számát, ugyanakkor mindezek kiküszöbölhetők lennének, ha úgy táplálkoznánk ahogy azt szervezetünk igényli.
"Az vagy, amit megeszel" - tartja a jól ismert kínai mondás. És valóban, azzal talán mindenki egyetért, hogy az sem mindegy milyen téglából építjük fel leendő otthonunkat.

Mit adhatna mindannyiunknak a paleolit életmód?
VÉDELMET, (GYÓGYULÁST), EGÉSZSÉGET, TELJESÉRTÉKŰ ÉLETET, mindazt amihez születésünktől fogva jogunk van.
(A cikket beküldte: Xéna79)



Anorexiás voltam...nem is tudtam...
Mindenkinek ajánlom a történetemet...tanulságos! Úgy gondoltam, hogy leírom a fogyókúrás történetemet, min mentem keresztül cirka 3 év alatt...remélem ezzel intően hathatok a diétát túlzásba vitt emberekre. »

Fogyáshoz egyen spárgát eperrel
Végre itt a spárgaszezon; mostanában, a spárgával egy időben érik a tavasz legillatosabb és talán legfinomabb gyümölcse, az eper. Mindkettő rendkívül kalóriaszegény: 10 dkg spárgában mindössze 18, ugyanannyi eperben 32 kalória van. »





Minden jog fenntartva © 2018, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.