Kategória: További fogyókúrás cikkek

Ortorexia – a túlzott egészség

Az egészséges élet egyik legfőbb alappillére a táplálkozás. De mi van akkor, ha a rendszeres és egészséges táplálkozás mániává válik?
Manapság sokan küszködnek táplálkozási zavarokkal: anorexia, bulimia, túlsúly. A modern diéták, fogyókúrák, a folytonos megfelelési vágy és kényszer, valamint az egyre jobban elterjedő, lassan divattá váló egészséges életmód okozza a következő táplálkozási zavar, az ortorexia megjelenését.


De mi is az ortorexia valójában?

Az ortorexia a túlzottan „tiszta” táplálkozásból fakad. Az ortorexiások nem esznek húsféléket, zsiradékot, tartósítószereket, édességeket. Kívülről fújják az összes káros anyagot, ami a szervezetre bármilyen apró módon is negatív hatással bír, és ezeket, csakúgy mint az előbb felsorolt élelmiszertípusokat, szintén kerülik. Ez a rögeszmés válogatás maga az ortorexia.

A fogalmat először Steeven Bartman, egy amerikai pszichológus jegyezte le1997-ben. Bartman saját tapasztalatain keresztül jött rá, hogy a túlzott figyelem a „tiszta étkezésre” sokkal ártalmasabb lehet, mint gondolnánk.

A túlzott figyelem hatására az ember megtagad mindent, amit méregnek gondol, így a test fogyni kezd, az addig kedvelt ételeket már nem fogja befogadni, hiszen az ortorexiás számára elveszik az íz fogalma. A táplálkozás élvezetből pusztán testi szükségletté válik, aminek karbantartásával és folyamatos figyelésével segíthet a testnek, hogy ellenálljon a betegségeknek. A túlzottan tiszta, egyoldalú étkezés azonban pont az ellenkezőjét éri el a kívánt hatásnak, szélsőséges esetben a végső határ maga a halál lehet.

De hogyan is válhat az ember ortorexiássá? Az ortorexiások kezdetben valamilyen diétát, diéta- vagy fogyókúra-sorozatot végeznek el, hogy ezzel méregtelenítsék szervezetüket, vagy egyszerűen csak pár kilótól akarnak megszabadulni. A problémák akkor kezdődnek, mikor a rengeteg felhalmozott tudás a káros anyagokról, tartósítószerekről, zsiradékokról már olyannyira befolyásolja a gondolkodásmódot, hogy a boltban csak azután hajlandóak megvenni egy terméket, hogy tüzetesen végigolvasták a címkéket.

Önmagában ez a válogatás még nem lenne gond. A tudatosság kifejezetten jó, ha tenni akarunk az egészségünkért. Az ortorexiásoknál azonban ez mániává, kényszerré alakul át. A túlzottan megválogatott ételek nem tesznek jót a szervezetnek, hiszen annak változatosságra van szüksége. A test lesoványodik, elhalványul. A hollywoodi sztárok közül sokan büszkék arra, hogy vegetáriánus életmódot folytatnak és állandó méregtelenítő, vagy fogyókúrákat iktatnak életükbe, ám még ők is képesek túllőni a célon. Nézzünk csak meg Angelina Jolie-ról egy pár hónappal ezelőtt készült fotót, és máris a saját szemünkkel láthatjuk, mit eredményez a kóros egészségre törekedés.

De akkor hogyan táplálkozzunk egészségesen?

Az egészséges táplálkozás a válogatással kezdődik. Igen, azzal, ami a bajt okozhatja, ha elhatalmasodik felettünk. Mégis jobb figyelni arra, hogy mit eszünk! Ez azonban nem azt jelenti, hogy a károsnak, vagy hizlalónak gondolt ételeket kiiktatjuk az étrendünkből, csak a mennyiségen kell változtatni. Kordában kell tartanunk a vágyainkat, és ellen kell állni a kísértéseknek. De nem mindig! Az egészséges táplálkozásba ugyanúgy beletartozik az a hamburger, amit nagy ritkán, de akkor jóízűen elfogyasztunk egy gyorsétteremben. Sőt az a mignon vagy csokitorta is, amit a cukrászdában egy kis bűntudattal, de még nagyobb élvezettel falatozunk. Egyszer-kétszer egy hónapban!

A megfelelően megválasztott és elosztott ételek alapvetően egészséges életet tesznek lehetővé. Legyen az étrendünkben sok zöldség, gyümölcs, de vigyünk be zsiradékot és húst is, hiszen nem véletlenül kívánjuk ezeket a termékeket. A szervezet többnyire tudja, hogy mi a jó neki! Már csak egy kis mozgás kell, és máris könnyebb elérni akár az álomalakot is. Egyetlen igazán fontos szabály van, a mértéktartás!

Figyeljük meg testünk reakcióját a különböző ételekre, hiszen mindenki más. Van, aki bármit megehet, sosem hízik, másoknak állandóan oda kell figyelniük a táplálkozásra. Ha nem hagyjuk elhatalmasodni a válogatást, akkor testünk hálásan fog reagálni a különböző ételtípusokra.

Szerző: Kulcsár Tímea Ágnes
Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.
(A cikket beküldte: netbarátnő)Nagy Fenekű Nők Napja
Biztosan ismerik páran az Emil.Rulez! zenekart, melynek énekese, valamint elvetemült frontembere Hajós András, közismertebb nevén Hórihorgas Kötsög. E zenekar számomra az abszolút favorit, mert fergeteges jazz-blues dallamaik mellett eszméletlen dalszövegeik... »

Mit együnk szénhidrát napon?
A 90 napos diéta során nekem a szénhidrát nappal vannak gondjaim. Gondoltam összegyűjtök egy pár receptet és megosztom veletek is. Igaz sokatoknak ez nem jelent problémát, de hátha van még egy-két olyan ember, akik bajban vannak, ha ki kell találniuk, mit is egyenek ezen a napon. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.