Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Más diéták

H.Annemueler-féle alapétrend

Minden ember egyéni: külöznek az élethelyzeteink,más és más dolgok fontosak számunkra, másképp gondolkodunk és még sorolhatnám. Olyannyira különbözünk egymástól, hogy a táplálkozásunknak is egyéninek kellene lennie. A kérdéssel viszont általában csak akkor foglalkozunk, amikor már megbetegedtünk. Pedig sokkal előbb kellene gondolnunk rá.

Mivel különbözőek vagyunk, különféle a táplálékösszetétel igényünk is. Ezért fontos az úgynevezett egyénre szabott diéta. Ma már sok segítség áll rendelkezésünkre, hogy táplálkozásunkat egyénre szabottan tudjuk összeállítani. E célt szolgálják a különféle diéták, amelyek más-más emberre szabottak, és különböző célokat tartanak szem előtt. Ilyen például a vércsoport szerinti diéta, vagy a műszerek segítségével tesztelt, az egyén számára nem megfelelő élelmiszerek kiiktatása az étrendből.

Természetadta tulajdonságunk, hogy saját magunk ki tudjuk választani, számunkra mi a legjobb. Sajnos ezt a tulajdonságunkat már pici korunkban elveszítjük azáltal, hogy nem jutunk hozzá a legtermészetesebb táplálékunkhoz: az anyatejhez. Később a kisgyereket rákényszerítjük a neki nem „ízlő“ ételek rendszeresen fogyasztására. Sőt ezen is túlmegyünk a túlédesített és agresszív, vegyszeresen ízjavított „finomságok“ rendszeres adagolásával.

A már kisgyerekkorban elkezdődött (és felnőttkorban folytatódó) krónikus betegségek, és az emiatt alkalmazott gyógyszerek ezt a képességünket méginkább elsorvasztják.
Az alábbiakban azon diéta pontos leírását közöljük, melyek segíthetnek rátalálni a saját, egyéni, a szervezetünknek leginkább megfelelő táplálékösszetételre. Felhívom olvasóink figyelmét arra (főleg a betegekét, de az egészségesekét is), hogy ezen diéták alkamazása hozzáértő orvos nélkül nem ajánlott!
Néhány diéta csak korlátozott ideig tartható, méregtelenítő hatású, s alkalmazásával egy jobb egészségügyi állapot érhető el. Emellett észrevehetően megnövekedik a képességünk az egyéni diéta kialakításához.

H. Annemueler-féle alapétrend

Az alapétrend célja az emésztésjavítás, az anyagcserefolyamatok optimalizálása, a szervezet tehermentesítése. Továbbá megelőzni a salakanyagok bekerülését és felhalmozódását a szervezetben.
Feltételei:
1.A táplálék mennyiségének és energiatartalmának beállítása.
Ez olyan élelmiszerek fogyasztását jelenti, melyek sok rágást igényelnek, ezáltal növelik az étkezés időtartalmát.
2.Az élelmiszerek kiválasztása biológiai érték szerint.
A legmagasabb biológiai értékük a natúr , érett állapotban szedett, friss zöldségeknek , gyümölcsöknek és gabonaféléknek van. A zsírbevitelt a biológiailag termesztett olajos magvak és az ezekből hidegen préselt olajok jelentik. A szintén biológiailag előállított friss vagy aludttej a legegyszerűbb fehérjeforrás. Valamint ide tartozik a természetes állattartásból származó hús, a hal vagy vadhús.
3. A finomított cukrok és az ebből készült ételek teljes egészében mellőzendők!
4. Növelni kell a nyers zöldség és gyümölcs bevitelét. Körülbelül minden l0 kilogramm testsúlyra 10 dekagramm nyers zöldség vagy gyümölcs bevitele ajánlott.
5.A koleszterin és a telített zsírsavak bevitelét a minimumra kell korlátozni.
6. A fehérje bevitel a fehérjeoptimumnál kicsit kevesebb legyen. Fontos a húgysavanyagcsere tehermentesítése.
7. Növelni kell a szervezet bázikus kémhatását burgonyával, nyers zöldségekkel.
8.Javasolt a nátrium bevitel szigorú megszorítása a kálium bevitel emelése mellett. Magyarul: iktassuk ki a sót, emellett sok káliumtartalmú ételt fogyasszunk (burgonya, szilva stb.)!
9.Meghatározni az étkezések számát és az adagokat. A menü legyen a lehető legegyszerűbb és a főzésnél mellőzzük a sokféle, bonyolult konyhatechnikai eljárásokat. Ennek célja a táplálék biológiai értékének a megtartása és a bevitt méreganyagok korlátozása.

Konyhatechnikai irányelvek:

Az élelmiszereket a lehető legfrissebb állapotban dolgozzuk fel!
A nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad felaprítva szabadon állni hagyni.
A nyers ételeket az elkészítés után minél hamarabb fel kell tálalni.
A hámozott krumplit vagy zöldségeket ne hagyjuk vízben állni!
A zöldségek és a krumpli vizét ne öntsük ki, használjuk fel!
A zöldségeket pároljuk rövid ideig!
Az ételeket zárt edénybe főzzük!
A burgonyaféléket héjában főzzük vagy süssük!
Az ételeket frissen fogyasszuk, lehetőség szerint ne melegítsük újra!
Minimalizáljuk a sózást!
Csak természetes fűszereket használjunk: friss füveket, citromot, hagymát, fokhagymát, tormát , természetes ecetet, növényi olajokat! A fűszerezés az emésztőnedv elválasztást szolgálja!
Lehetőség szerint mellőzzük a zsírban, és olajban való sütést!
A pácolt húsokat ne grillezzük! Semmilyen körülmények között ne használjunk penészes élelmiszert!
A gabonaféléket ne áztassuk túl sokáig vízben!
A burgonyát tároljuk sötétben, az esetlegesen képződő zöld részeket vagy hajtásokat távolítsuk el! Lehetőség szerint ne fogyasszunk újkrumplit!

A fent leírt alapétrend bizonyos esetekben módosulhat. Az egészséges ember étvágya szerint táplálkozik, egészségesen és kiegyensúlyozottan él, neki nincs szüksége külön méregtelenítésre, hiszen az beépült az életébe.
Aki azonban a fentiekből nem ismer magára, mindenképpen gondolkozzon el életmódja felől!

Szerző: Dr. Tóth Erzsébet, orvos
Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.


Mit eszik egy paleós?
Előző cikkemben már leírtam az alapokat, hogy milyen hátrányai vannak a ma jellemző táplálkozási szokásoknak és hogy miért érdemes változtatni ezen, méghozzá a paleó módszer alapjait alkalmazva. A cikk végére kiderült, hogy a gabonákat, a cukrokat és a... »

Joe Cross Reboot böjtje - Tapasztalatok
Tavaly tavasszal beszélgettem egy baráti társaságban és szóba került egy film, amit egy Joe Cross nevű fickó forgatott le magáról, amint Amerikát járja és 60 napon keresztül kizárólag zöldségek és gyümölcsök levét fogyasztja. A többség eszetlenségnek tartotta, de... »

Minden jog fenntartva © 2019, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.