Kategória: Az Atkins diéta

Atkins diéta - a 2. fázis

Ebben a szakaszban kell személyreszabni az Atkins szemléletet. Lazább ugyan, mint a bevezetõ fázis, de ugyanolyan odafigyeléssel kell végezni. Növelni kell a bevihetõ szénhidrát mennyiségét, de nem akármivel! Ha visszatérünk a korábbi étkezési szokásokhoz, ha cukrot, finomlisztet fogyasztunk, akkor könnyen visszaeshetünk. Az elsõ szakasz elvégzésével bizonyára észrevetted, hogy tudsz parancsolni magadnak és az étvágyadnak. Az édesség utáni vágy elmúlt.

Ebben a szakaszban mérheted fel, mennyi szénhidrátot fogyaszthatsz a kilót visszaszedése nélkül és tudatosan le kell csökkentened a fogyás ütemét, hogy elõkészítsd a szervezeted a súly megtartására. Ebbõl a szakaszból csak akkor érdemes továbblépni, ha csak 2,5-5 kg leadandó kiló maradt.


Naponkénti küszöb
Atkins szerint mindenkinek más az a szám, amit naponta szénhidrátból bevihet anélkül, hogy hízni kezdene. Minden szénhidráthoz hozzárendelhetõ egy szám, amit összeadva könnyen ellenõrizhetõ a napi bevitel. Ha nem léped túl ezt a számot, akkor nyugodt lehetsz, nem fogsz megállni a fogyásban.

A második szakaszban hetente emeld a bevihetõ szénhidrátok mennyiségét 5 grammal. (Például: más saláta, fél avokádó, csésze karfiol, 6-8 spárga vagy más zöldség.) Az elsõ héten tehát 25 grammot ehetsz naponta. Ha a fogyás folytatódik, akkor a következõ héten újabb 5 grammal növelhetõ a napi adag. Fõként a zöldségek, saláták mennyiségét növeld, esetleg egyél túrót, vagy magokat, diókat. Ha nagyon szeretnél már gyümölcsöt enni, akkor a második héten már ehetsz bogyós gyümölcsöket.

A szénhidrátokat a következõ "létra" szerint érdemes növelni:
1. Több saláta, más zöldségek (az engedélyezett ételek szerint)
2. Túrósajtok, sajtok (több keménysajt)
3. Olajos magvan, csonthéjasok
4. Bogyós gyümölcsök
5. Bor és más szénhidrátszegény szeszes italok
6. Hüvelyesek
7. Más gyümölcsök, dinnye
8. Keményítõtartalmú zöldségek
9. Õröletlen gabona

Egyszerre csak egy ételcsoporttal bõvítsd az étrendet és kezdetben csak heti max. 3 alkalommal fogyaszd az új ételeket. Sajnos nagyon kevesen mászhatnak fel a létra 6. szintjéig. Ez egyéni beállítottságtól függ, minél nagyobb az anyagcsere ellenállás, annál kevesebb szénhidrátot ehetsz meg naponta. Az anyagcsere ellenállásod szintjét a következõ táblázatból állapíthatod meg:

FÉRFIAK:
Ha a túlysúly 10 kg-nál kevesebb: Magas: 1, Átlagos: 3, Alacsony: 4
Ha a túlysúly 10 kg és 25 kg között: Magas: 3, Átlagos: 4.5, Alacsony: 6
Ha a túlysúly 25 kg-nál több: Magas: 4, Átlagos: 6, Alacsony: 8

NőK:
Ha a túlysúly 10 kg-nál kevesebb: Magas: 1, Átlagos: 2, Alacsony: 3
Ha a túlysúly 10 kg és 25 kg között: Magas: 1.5, Átlagos: 3, Alacsony: 4.5
Ha a túlysúly 25 kg-nál több: Magas: 2, Átlagos: 4, Alacsony: 6

Kritikus szénhidrátszint az anyagcsere ellenállás függvényében:
Anyagcsere ellenállás
- Nagy: 15 grammnál kevesebb CH/nap
- Átlagos: 15-40 gramm CH/nap
- Kicsi: 40-60 gramm CH/nap
- Rendszeres akár testmozgással 60-90 gramm CH/nap (heti 5*45 perc)

A következő adagok kb. 5 gramm szénhidrátot tartalmaznak:
1/4 csésze fõtt spenót
1/2 csésze zöldpaprika
1 közepes paradicsom
2/3 csésze fõtt brokkoli
8 közepes spárga
1 csésze karfiol
1/3 csésze darabolt hagyma
1/2 avokádó
2/3 csésze fõzõtök
14 dkg túró
14 dkg mozzarella
1/2 csésze zsíros tejföl
kb. 10-12 szem makadámiadió
kb. 14 db fél dió
kb. 24 szem mandula
3 ek hántolt napraforgó
kb. 26 szem pörkölt földimogyoró
kb. 9 szem kesudió
1/4 csésze áfonya
1/4 csésze málna
1/2 csésze eper
1/4 csésze görögdinnye, sárgadinnye
1/4 csésze citromlé
1/2 csésze paradicsomlé

Ahogy emeled a napi szénhidrátbevitelt, úgy lassul le a fogyás üteme. Ha nagy a súlyfelesleged és nem nézed jó szemmel a lassulást, akkor akár 2 hétre is kitolhatod az 5 grammos emelést. Vannak szerencsésebbek és kevésbé szerencsések az anyagcsere ellenállással kapcsolatban. Van olyan, aki szinte alig fogy a bevezetõ szakaszban, vagy pár kilt fogy és megáll a fogyás. Sajnos ekkor a 20 grammnál kell megállni.

Forrás: Atkins.com


Atkins diéta - az 1. fázis szabályai
Az Atkins táplálkozási szemlélet ezen fázisát precízen követni kell a siker eléréséhez. Ha nem megfelelõen csinálod, akkor gátolod a súlyvesztést és végül azt mondod majd "ez is egy diéta volt, ami nem sikerült". Vésd az emlékezetedbe a szabályokat és az... »

Tiszta lappal kezdeni nem is olyan egyszerű!
Sok minden kavarog a fejemben! Ennyi kiló voltam, ennyinek kellett volna, erre az időpontra… El akarom felejteni! Tiszta lappal akarok indulni! De hogyan kell? A menetét tudom, hogyan kellene lefogyni... De a lap nem tiszta, és ez kísért! »
Minden jog fenntartva © 2022, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.