Kategória: Orvosi diéták

A Rob Faigin módszer

- avagy hogyan váltsunk szénhidrátégető üzemmódból zsírégető üzemmódba

A Rob Faigin módszer lényege pontosan az, hogy a glukagonszint emelésével és az inzulinszint csökkentésével helyreállítsa a szervezet egyensúlyát.

A szervezet 3–5 nap alatt feléli szénhidrát-tartalékait, és a folyamatos glukóz-szükséglet biztosítása érdekében a zsírt lebontja. Ilyen egyszerű!


Rob Faigin szerint, az emberi anyagcsere területén az elhízás és lefogyás, az energiaszint és az egészség attól függ, hogy a test milyen forrást használ fel az energia előállítására. Jelesen: szénhidrátégető vagy zsírégető üzemmódban van-e a szervezet?

A szénhidrátégető üzemmód azt jelenti, hogy a szervezet zsírt raktároz, alacsony az energiaszint, étkezés után fáradtság jelentkezik, megnövekszik az édesség utáni vágy, permanens evéskényszer lép fel.

Zsírégető üzemmódban a szervezet felhasználja a testzsírt, az energiaszint magas, a személy nem sóvárog édesség után, kevesebb étellel is beéri, nincs fáradtságérzet.

Az inzulin és a glukagon, az anyagcsere ellentétes erői

Az inzulin és a glukagon egymással ellentétesen működő hormonok. Ez — egyebek mellett — azt jelenti, hogy amikor az egyik szintje emelkedik, a másiké csökken. Az inzulin–glukagon egyensúly a kulcs a zsírtároláshoz vagy zsírégetéshez, az egészséghez és az energiaszinthez, a szellemi teljesítőképességhez és a kiegyensúlyozott lelkiállapothoz.

Az inzulin mint zsírtároló

Az emberi test egy biológiai energiafejlesztő gép. Soha nem pihen, az anyagcsere állandóan folyamatos. A test működését leginkább a glukóz (egyszerű cukor) felhasználása biztosítja, mivel a testben minden szénhidrát glukózzá (vércukorra) bomlik. A szervezet a folyamatos glukóz-szükséglet biztosítása érdekében képes más anyagokat, pl. zsírt vagy izmokat lebontani, annak érdekében, energiát nyerjen a működéshez.

Amikor szénhidrátot eszünk, az vércukorrá bomlik, és a vérben megemelkedik a vércukorszint. A szervezet ilyenkor gyors döntést hoz annak érdekében, hogy ez a tiszta energia hogyan, mi módon kerüljön felhasználásra. E döntés végrehatója az inzulin, amely a vércukor feldolgozását szabályozza.

Az inzulin
- első lépésként kielégíti a szervezet azonnali energiaigényét azzal, hogy a vércukrot eljuttatja a sejtekhez,
- második lépésként feltölti az izomzatban és a májban lévő szénhidrát-raktárakat, végül,
- harmadik lépésként minden fennmaradó, felesleges vércukrot zsírrá alakít át, és testzsírként tárol.

A glukagon mint zsírégető

A glukagonnak az inzulinnal ellentétes funkciója van. Az inzulin zsírt állít elő és raktároz, a glukagon elhasználja, elégeti a testzsírt. A Rob Faigin módszer lényege pontosan az, hogy a glukagonszint emelésével és az inzulinszint csökkentésével helyreállítsa a szervezet egyensúlyát.

Vegyük át még egyszer:
1. szénhidrát = inzulin-kibocsátás = elhízás,
2. fehérje = glukagon-kibocsátás = fogyás.


Mi a teendő?

Étrendünknek sok-sok fehérjét (napi 150–200 gr), mérsékelt mennyiségű zsírt vagy olajat (napi 75 gr) és minimális mennyiségű szénhidrátot (kezdetben maximum 100 gr) kell tartalmaznia. A cél a test szénhidrát-raktárainak kiürítése. Egyidejűleg célszerű magas rost- és víztartalmú zöldségek fogyasztása.

Mi történik?

A szervezet 3–5 nap alatt feléli szénhidrát-tartalékait, és a folyamatos glukóz-szükséglet biztosítása érdekében a zsírt lebontja. Ilyen egyszerű!

Ami tilos!

Mit ne együnk? Tilos a cukor, a méz, a cukrásztermékek, édes tészták. Nem szabad kenyeret, és tésztafélét fogyasztani, egyáltalában: semmit a mi lisztből készült. (Természetesen figyelemmel kell lenni a 100 grammos határra, addig megengedett). Ne együnk babot, lencsét, sárgaborsót, kukoricát, és óvatosan bánjunk a zöldborsóval és a burgonyával.

Gyümölcsöt módjával együnk, leginkább citromot, grape fruit-ot és almát.

Végezetül néhány jó tanács

Átlagosan napi 100 gramm szénhidrátbevitel mellett, két hét után tartsunk heti egy alkalommal, úgynevezett szénhidrátfeltöltő napot. Ilyenkor együnk csak gyümölcsöt, pl. narancsot, almát, banánt, szőlőt, szilvát. Naponta legalább négyszer együnk, fogyasszunk sok (2–3 liter) ásványvizet vagy teát és mozogjunk sokat.

Lehet sportolni is! Ja, és a szex sem tilos, sőt...

Forrás:
- Rob Faigin Natural Hormonal Enhancement és
- www.extique.com

(A cikket beküldte: KGyula)Dukan diéta, avagy együk soványra magunkat
Az előző cikkemben már beszéltem arról, nagy távlatokban, hogy miként fogytam hány éven keresztül és miért. Most azon diétáról beszélnék, ami nekem bevált és szerintem, aki kitalálta, valóban egy zseni volt. A diétát Dr. Pierre Dukan találta ki, aki először... »

Egészséges súlycsökkentő étrend
Egyre-másra látom, hogy új, vagy újnak kikiáltott kötött étrendű diéták látnak napvilágot, amelyekben reggelire, pl. 10 deka sonkát, ebédre 10 deka sajtot lehet elfogyasztani. Ezek hasonlósága, és (szerintem) hosszú távon hatástalansága késztetett arra, hogy... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.