Kategória: Sport és mozgás

Fiatalít a rendszeres sportolás

Egy nőnek fontos a kinézet és a fiatalság, de a legfontosabb a vitalitás, a mozgékonyság, a lendület... azt pedig üldögélve nem lehet megszerezni, de még megőrizni sem. Megkísérlem megosztani azt az utat, ami a rendszeres sporthoz vezetett, és ami a mindennapjaimat megkönnyíti most, hogy sportolok, hogy a sport létszükségletté vált számomra.

Emlékszem, volt egy időszak az életemben, amikor nem sportoltam semmit. Aztán 32 évesen egy reggel arra ébredtem, hogy kezdek löttyedt lenni, pedig nem voltam túlsúlyos, csak kezdett a vádlim lötyögni járás közben, a karom már mintha nem lett volna elég feszes, mit mondjak, rendesen megijedtem - korainak éreztem még az ellöttyedést. Nagyon-nagyon utáltam tornázni és a mai napig is gyűlölöm az aerobikot meg a hasonlókat. Ugrálni vezényszóra, brrrr! Úgy éltem meg a mozgást, mint a kínzást, végig szenvedtem! Pedig muszáj volt valamit kezdenem magammal. Először elkezdtem a Callaneticset… nekem is gond van a gerincemmel, ez jó volt a hátamnak, de nem találtam sok örömet benne, unalmas volt, monoton, és kínzás, mint a torna mindig.

Nagyon örültem, mikor lehetőségem nyílt változtatni, és elmentem egy sporttánc egyesületbe, ahol elkezdtem hobbiból táncolni. Na, ezt már élveztem, a tánc mindig kedvenc volt! Ruganyos lettem, fogytam, jól éreztem magam a bőrömben... aztán lelépett a táncpartnerem, elköltözött vidékre és nem találtam új partnert. Jött a hogyan tovább kérdése, így elmentem hastáncolni. Újabb két év… nagyon jó volt hastáncolni, szórakoztató, de nem elég mozgásnak. Sajnos. Egy merész ötlet született meg bennem, és lementem egy Krav Maga edzésre - most biztos sokan vonják össze a szemöldöküket, hogy az meg mi? Aki tudja, az meg azért, hogy erős váltás a tánc után! Nem fejteném ki most bővebben, a Krav Maga küzdősport, de nem versenysport, nincsenek szabályok (persze azért vannak, de mégis más, mint a többi küzdősport), a jelentése szó szerint közelharc. Nagyon szerettem, csak későn kezdtem. 3 év volt az életemből, tele lila foltokkal, de sajnos arra a szintre jutottam, hogy szembesültem a fizikai korlátaimmal - magyarul nagyon elvertek a fiúk.

Fájó szívvel váltottam sportágat, de egy percig sem bánom! Krav Magásként találkoztam a Kettlebell edzéssel, és egy életre beleszerettem ebbe a sportba. Aki nem hallott róla, rövid ismertető: régi orosz sport, egy vasgolyó az eszköz, aminek füle van, annál fogva végezzük a speciális gyakorlatokat. A lényege, hogy a súlypont nem a fogantyúnál van… a súly forog, mozog a kezünkben, ettől nehéz és más, mint a súlyzózás. A nők 6 kilóssal kezdenek, fiúk 12-vel. Harmadik éve csinálom, 12 kilóval, és imádom az edzéseket! Megerősödtem, soha nem voltam ennyire izmos, mint most. Persze ezek nem férfias izmok, semmi túlzás. Annyira jó reggel úgy ébredni, hogy tudom, hogy aznap van edzés. Szeretem ezeket a napokat és mindig nagyon várom! Jó hangulat, sok munka jellemzi az edzéseket. Gyakran meg akarunk halni, de húzzuk fel egymást, mindenki szenved, de csinálja, amit az instruktorunk mond. Jó baráti társaság is kialakult a sporttársakkal, járunk együtt ide-oda, jó a csapat.

Boldog vagyok, hogy végre megvan a kedvenc sportom, szerencsére nincs korhoz kötve, amíg bírom, ezt folytatni szeretném, akár 80 éves koromban is! Mindenkinek meg kell/lene találni azt a sportot, amit szívesen űz, amit szeret, mert csak annak van értelme. A kínszenvedéssel végrehajtott edzés csak lélekölésre jó, meg arra, hogy meneküljünk az edzések elől.

Egy aranyos dologgal szembesültem nemrégen. Soha nem méregettem magam, hogy hány kiló vagyok, annyira nem érdekelt, amíg beleférek a régi ruháimba… kit izgat a mérleg, inkább a centik foglalkoztattak. Az a fontosabb, hogy ne hízzak ki semmit. Persze azért nagyjából tudtam a súlyom, 2-3 kiló ide-oda, évente kb. egyszer álltam mérlegre, otthon nincs is. Most nemrég megmértem magam, és majdnem elájultam attól, amit a mérleg mutatott. Csak azért nem lettem rosszul, mert tudom, az izom vagy háromszor olyan nehéz, mint a zsír, és mert a ruháim nem jeleztek hízást, sőt! A hátam szélesebb, mint volt, de csak az izmoktól, nem kihíztam pár ruhát, hanem kisportoltam magam belőlük. Nem fogyókúrázom soha - Isten ments -, de figyelek, mit és mennyit eszem. A mozgásban hiszek, ha valaki normálisan étkezik és mozog, nem fog elhízni. Másik előnye a dolognak, hogy aki ezt az utat választja, annak fiatalosan fog csillogni a szeme, lendületesek lesznek a mozdulatai, és örömmel éli meg a mindennapokat.

A sport jó, erőt ad és nem utolsó sorban fiatalon tart! Hajrá, fel a fotelból hölgyeim!
(A cikket beküldte: zoe19)Ha nem megy
Kinek nincsenek olyan napjai, amikor egyszerűen nem megy? Amikor csábítóbb az ágy vagy a kanapé, mint a tornaszőnyeg vagy a szobabicikli? Velem sűrűn megesik, és bizony lelki nyomot hagy. Ahhoz, hogy ne vesszen el a lendületünk ezeket a lelki nyomokat is el kell tüntetnünk. A jelszó: pihenés! »

Félúton a siker felé
... mert akarattal bármit el lehet érni! ... nem számít a kor! Ha az ember le akar fogyni, le is fog! Még nem értem el a célt, de érzem, hogy hamarosan el fogom! Célokat kell kitűzni magunk elé és azt elérni! Életmódváltás, torna.. más nem kell a fogyáshoz!! »
Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.