Kategória: További fogyókúrás cikkek

Az ideális testsúly tanulható

Az ideális testsúly tanulható Ma már annyi minden olvasható a fogyókúrákról, az elhízásról, testsúlycsökkentésről, hogy ember legyen a talpán, aki ebben a hatalmas információáradatban kiigazodik az egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó tanácsok között. Olyan ez, mintha egyszerre ezren akarnának hozzánk beszélni egymást túlkiabálva. És mindenki csak a maga igazát bizonygatja, s közben, aki információt keres, csak kapkodja a fejét, és áll tanácstalanul, magányosan a tömeg közepén. Én is ismerem ezt az érzést. Amikor rádöbbentem, hogy vagy lefogyok, vagy nagy baj lesz, még nem gondoltam, hogy milyen különös dolgokra bukkanok, ha ezzel a témával kezdek foglalkozni.

Ám kezdjük a közepén! A kezdeti tanácstalan elkeseredés után rátaláltam egy járható útra. Lefogytam negyven kilót, úgy, hogy nem vásároltam ehhez semmit. A szokásaimat változtattam meg, s ezzel változott meg az életem. Felfedeztem, mi van káromra, s ezeket a szokásaimat hasznosakra cseréltem. Mindez öt éve kezdődött. Most tíz évvel érzem magam fiatalabbnak, mint akkor. A negyvenkilónyi fogyással sem szorultam plasztikai sebészre, és most több elismerő pillantást kapok hetente, mint az elmúlt tizenöt évben összesen. Nem kell gyógyszert szednem, a laboreredményeim hibátlanok, erősnek és energikusnak érezem magam. S mivel annyian kérdezték már, hogyan csináltam, írtam erről egy könyvet, Fogyókúra helyett pszichowellness a címe.Szóval, amikor átlépte a testtömeg-indexem a 40-et (ez a szám 20 és 25 között van a normál tartományban), és az orvos azt mondta, hogy ez már akkora túlsúly, hogy ne csodálkozzak, ha egyre több bajom lesz az egészségemmel, elhatároztam, hogy komolyan veszem a dolgot, és lefogyok. Végleg. Talán korábban is dönthettem volna így, de csukott szemmel mentem el e mellett a problémám mellett. Sokakkal ellentétben engem semmi bántás nem ért a külsőm miatt, nem éreztem a máshol bizony meglévő társadalmi hátrányt, amely gyakran még nehezebbé teszi a túlsúlyos ember életét. A férjem soha szóvá nem tette, hogy nem ilyennek ismert meg, falusi tanárként a környezetem elfogadott olyannak, amilyen voltam. A gyerekekben nyilván fel sem vetődött, hogy másmilyen is lehetnék, a szülők és a kollégák is természetesnek vették: Gyöngyi néni ilyen. Ám szinte sehova nem jártam, tükörbe nemigen néztem, mert a lelkem mélyén azért nagyon zavart, hogy ilyen komoly testi problémám van. Ha láttam magamról egy fényképet, mindig napokig rosszul éreztem magam miatta. Azokon a képeken – úgy éreztem - nem én vagyok. Egy idegen kövér asszony nézett rám vissza. Én valahol ott voltam a nagy kerítés mögött láthatatlanul. Az évek során túl voltam rengeteg sikertelen lefogyási kísérleten, tuti fogyókúrán, hiszen minden iskolai szünetre találtam magamnak valami csodamódszert. Fogytam is nyaranta, de a következő tanévben sokkal többet szedtem vissza. No, ebből elegem lett. Amikor meg az orvos elém vázolta a sötét jövőt, az volt az utolsó csepp a pohárban. Arra gondoltam, hogy ha van ember, akinek már sikerült véglegesen megszabadulnia a súlyfeleslegétől, akkor ezt meg lehet csinálni. Elhatároztam, hogy a dolog végére járok. És ezzel az elhatározással fantasztikus útra léptem.
Ettől kezdve elolvastam, amit csak találtam a témában. Felidéztem a saját tapasztalataimat. Meghallgattam mindenkit, akitől reméltem, hogy valami használhatót tud mondani. Aztán a sok, sokszor ellentmondó információt rendszereztem, szelektáltam, értelmeztem. És a végén összeállt a kép. Az élettapasztalatom és a józan eszem segítségével megalkottam a magam módszerét, és aszerint éltem. Az élet engem igazolt! Lefogytam negyven kilót, és azóta is tartom a számomra ideális testsúlyt. És azok, akik a példámat követték, szintén örömmel tapasztalták, működnek a tanácsaim. Megváltozott az életem. Most már nemcsak a falu iskolájában tanítok nyelvtant és irodalmat gyerekeknek, hanem különböző helyeken „ideális testsúlyt” is felnőtteknek. Azt vallom, az ideális testsúly tanulható. Hogy hogyan és mit érdemes megtanulni? Ezt szeretném minél többeknek elmondani. Úgy érzem, kiegészült a tanári hivatásom. Azt tartom küldetésemnek, hogy segítsek az embereknek megszabadulni a feleslegesen cipelt súlyoktól. Igaz, csak annak tudok segíteni, aki maga is őszintén akarja a változást.
Ilyen voltam, ilyen lettem.

Fontos, hogy felismerjük: az egészséges táplálkozás és a megfelelő mozgás szükséges, de nem elégséges feltétele az ideális testsúlynak. A túlsúly tünet, mint a fejfájás. Nem az igazi ok, hanem következmény. S mindenki képes arra, hogy megfelelő útmutatás mellett felismerje, melyek azok a szokásai, melyeket hasznosabbra cserélve megszabadulhat a feleslegesen cipelt terhektől. De nem szaporítom tovább a szót. Hiszen egy könyvre való mondanivalóm van ebben a témában, nem lehet azt egy cikkbe belegyömöszölni. Azért nyitottam honlapot http://pszichowellness.hu címmel, hogy így is segítsek sorstársaimnak elindulni a változás útján. És aki bízik a közösség erejében és a megszerezhető tudásban, haszonnal látogathatja a nyári pszichowellness-tábort, évközben pedig a pszichowellness-tréningeket, melyről itt olvasható bővebb információ: http://www.pszichowellness.hu/?q=node/54 Itt közösen könnyebben megláthatjuk, hogy milyen csodálatos lény az ember, és mindenki rátalálhat a saját életében a megoldásra. Ha valami sikerül valakinek, azt más is megtanulhatja. Főként, ha van, akitől megtudhatjuk, hogy hogyan...

Bányai Gyöngyi


PÁLYÁZAT

A pszichowellness.hu pályázatot hirdet

Tapasztalataim és gondolataim a fogyókúrákról


címmel.

Írd meg és küldd el címünkre saját fogyókúrás tapasztalataidat, sikereidet kudarcaidat, véleményedet! A személyes tapasztalatok megosztása, személyes hangvétel a leghasznosabb.

A pályázatokat a pszichowellness@gmail.com címre várjuk elektronikus formában.

1-3 oldal terjedelemben, kötetlen stílusban.

A pályázatban kérjük tüntessétek fel: a pályázó nevét, postacímét és elektronikus elérhetőségét! (A megadott adatokat a legnagyobb diszkrécióval kezeljük.)
A november 10-ig beérkező pályázatok között ajándékokat sorsolunk ki.

Nyeremények:

A pályázók között kisorsolunk 5 db. Fogyókúra helyett pszichowellness c. könyvet.
A fődíj részvételi lehetőség a Pszichowellness-tréningen 60.000 Ft. értékben.

http://www.pszichowellness.hu/?q=node/54

További kérdésekre is szívesen válaszolunk.


(A cikket beküldte: Bányai Gyöngyi)


Ketyegő bomba vagyok
Sok minden vagyok: nő, feleség, anya, gyerek, testvér... Segítőkész, önzetlen ember vagyok, aki mindig barátságos másokkal. És kövér. Nagyon kövér. És persze elkeseredett, szomorú vagyok és telistele vagyok bűntudattal. Tennem kell magamért valamit! »

Narancsos fogyókúra
A banánnal ellentétben - ami nem éppen sovány eledel - a narancsban (Citrus sinensis) alig van kalória. Energiahordozója egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatjuk éhségűzőnek, leve és rostjai jól telítenek, üdítenek, a szomjat is... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.